Szkło do alkoholu. Jakie kieliszki są odpowiednie do wódki?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on StumbleUpon1Share on LinkedIn0Share on Tumblr0

2ab6703d542112c2bf22b203e679767d

To jeden z naszych narodowych trunków. Bez niego ciężko wyobrazić sobie wesele, urodziny, imieniny, czy święta… Tak – większość spotkań towarzyskich zakrapiana jest wódką. I choć alkohol ten ląduje na naszych stołach często, wielu z nas wciąż nie potrafi go odpowiednio zaserwować. Jednym w najistotniejszych elementów jest odpowiednie szkło. To właśnie ono sprawi, że trunek będzie wyglądał nie tylko elegancko, ale również wyśmienicie smakował.

Podstawa każdego barku

Kieliszki do wódki to podstawowe wyposażenie każdego polskiego barku. Te klasyczne mają pojemność od 20 do 60 mililitrów. Wytrawną wódkę należy podawać w kieliszkach o pojemności 35-40 ml, słodką z kolei o pojemności 20-25 ml. I mimo że kieliszki wypełnione wódką są stałym elementem naszych spotkań, rzadko przywiązujemy wagę do ich wyglądu. Jednak, jak się przekonacie z dalszej części artykułu, ten prosty przedmiot nie musi być nudny czy pospolity.

Do wyboru do koloru

Swego czasu w większości domów królowały kieliszki kryształowe lub te z malowanymi złoceniami. Dziś ta tendencja nieco się zmieniła. A wszystko to za sprawą producentów, którzy wręcz prześcigają się w tworzeniu kolejnych modeli i wzorów. Oczywiście najpopularniejsze są te klasyczne w kształcie walca lub stożka, nieco podłużne lub niskie i krępe o tradycyjnej stylistyce. Amatorzy elegancji z kolei stawiają na modele z nóżką, wykonane z cieńszego szkła. Ceniący oryginalność wybierają natomiast te o fantazyjnych kształtach, czy bogatych zdobieniach. Spotkać możemy zarówno kwadratowe, stożkowate lub bujające się. Coraz większą popularnością cieszą się też kieliszki o tradycyjnej budowie, ale z humorystycznymi motywami czy napisami. Różne kieliszki do wódki znajdziemy w sklepie Bokono https://bokono.pl/pl/c/Kieliszki-do-wodki/46. Ogromna różnorodność form umożliwi perfekcyjne dopasowanie ich do naszego gustu. A z odpowiednich kieliszków smakować będzie nie tylko wódka, ale również domowe nalewki, likiery, czy kolorowe shoty.

Serwujemy i pijemy

Na odpowiedni odbiór wysokoprocentowego alkoholu ogromny wpływ ma sposób jego zaserwowania. Przed podaniem gościom kieliszków, sprawdźmy czy są one nieskazitelnie czyste. Najlepiej nie dotykajmy szkła gołą ręką, by nie pozostawić nieestetycznych odcisków palców. Czyste wódki podaje się najczęściej w kieliszkach z grubym dnem – prostych, walcowatych lub o lekko rozszerzających się ściankach. Napełniamy je tak, by do brzegu zostało 3-5 mm. Podczas picia trzymamy kieliszek nisko, właśnie przy grubym dnie. W kieliszkach na nóżce podaje się głównie wódki gatunkowe lub smakowe. Oczywiście tę zwykłą, czystą również można w nich serwować. W takim przypadku podczas picia trzymamy kieliszek za nóżkę. Z kolei wódki naturalne, nazywane też często samoróbkami, nalewamy do połowy kieliszków o pojemności 20-25 ml. Przed ich konsumpcją warto potrzymać je przez chwilę w dłoni, dzięki temu ich aromat zostanie uwolniony na zewnątrz.

Czyste wódki należy podawać zmrożone – najlepiej w kubełkach wypełnionych lodem. Kieliszki również mogą zostać schłodzone. Są już nawet takie wykonane z akrylu z płynną substancją w środku, która zamarza po kilku minutach w zamrażarce. Z kolei wódki smakowe podaje się w temperaturze pokojowej.

Na zakończenie, pamiętajmy, że jedynym alkoholem, który możemy wypić „na raz”, jest właśnie wódka. Przy oficjalnych okazjach warto jednak porcję rozłożyć na co najmniej dwie części. Nie zaleca się odchylania głowy w tył, a także wykrzywiania twarzy po wypiciu mocnego alkoholu czy rozlewania na boki pozostałej w kieliszku wódki. To po prostu niestosowne – zwłaszcza, gdy jesteśmy w gościach.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.