Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania.
Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy przez swoje walory smakowe potrafi nadać znanym i prostym potrawom nowy charakter. Co ważne, chmielowy trunek nie musi kojarzyć się wyłącznie z ciężkostrawną golonką w piwie. Może być jednym z kluczowych składników także innych, nie tak oczywistych dań.
Zupa piwna
Piwo w roli głównej? Oczywiście – czas na zupę piwną. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, a efekt – wyborny. „Subtelna goryczka piwa świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i… piernikowymi przyprawami – cynamonem, goździkami i skórką z cytryny”, opowiada Marcin Markowski, szef kuchni Knorr. O tak – należy przygotować się na niezwykłe połączenie smaków.
Zupa piwna
czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
Składniki:
– 1,5 l jasnego piwa
– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
– 3 dag masła
– 2 dag mąki
– 4 żółtka
– 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
– goździki
– cynamon
– 5 łyżek płynnego miodu
– starta skórka z cytryny, grzanki
Sposób przygotowania:
Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.
Naleśniki z chmielową nutą
Chcemy „podkręcić” ciasto naleśnikowe? Pomocne okaże się piwo. Wystarczy, że obok tradycyjnych składników ciasta, użyjemy piwa i całość doprawimy szczyptą kminku. Takich naleśników nie musimy serwować na sam koniec uczty, czyli na deser – mogą pojawić się wcześniej jako przystawka albo nawet danie główne, w zależności od tego, jaki zastosujemy do nich farsz. Ciasto naleśnikowe z chmielową nutą będzie smakować doskonale z nadzieniem mięsnym lub serowym.
Ciasto naleśnikowe z piwem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka
– 1,5 szklanki jasnego piwa
– 2 jajka
– 30 ml oleju
– 1 szczypta kminku
– 30 g tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu zyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr.
Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.
Zrobić smaczną panierkę to małe piwo!
Mąka, jajko, bułka tarta – jak odmienić tradycyjna panierkę? Warto postawić na oryginalność i dodać do niej piwo – kotlety schabowe i drobiowe będą smakowy wyjątkowo. Może ono posłużyć także do przygotowania gęstego ciasta piwnego, w którym obtoczymy np. dorsza. Smacznie i niestandardowo.
Dorsz w cieście piwnym
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 800 g filetu z dorsza
– 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
– 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
– 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
– 3 jajka
– 0,5 l piwa
– 2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz rozkruszonych Przypraw w mini kostkach Smażona Cebula, Czosnek oraz Pietruszka Knorr.
Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki.
Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.
Do grillowania
Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania bez spożywanego w trakcie uczty piwa. Szefowie kuchni Knorr polecają natomiast stosowanie browarniczego wyrobu także w trakcie przygotowywania jedzenia z rusztu. Remo Walder, szef kuchni Knorr, rekomenduje specjalną marynatę właśnie na bazie piwa. Wymieszane z miodem i musztardą idealnie będzie się nadawać do tak popularnej na grilla karkówki. Różni się tym od tradycyjnej marynaty, że zamiast wcześniej zanurzyć w niej mięso, nakłada się ją co jakiś czas w trakcie pieczenia.
Nie bójmy się eksperymentowania. Zapadł nam w pamięci jakiś trunek z wyjątkowym aromatem? Zastanówmy się, czy nie znalazłby zastosowania również w kuchni.